Najlepsze ciasto marchewkowe

Written by martoszka

Dzisiaj mam dla Was przepis na „fit” ciasto marchewkowe. Jeśli śledzicie mnie na snapie, mogliście zobaczyć je już parę dni temu. Na co dzień na słodko jem jedynie omlety, bo nie potrzeba przy nich za dużo czasu, ale w wolnej chwili lubię trochę pokombinować 🙂
Ciasto jest nisko kaloryczne, cała blacha to 1320 kcal, a obiecuje, że zasmakuje każdemu !
(nie tylko osobą na diecie)

 

Co nam potrzeba ? 
400g marchewki
120g płatków owsianych
4 jajka
50g bakalii ( u mnie: rodzinki i morele)
2 łyżki miodu / syropu klonowego
2 łyżki oleju
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
łyżeczka proszku do pieczenia

 

 Krok po kroku :
Zaczynamy od zmielenia płatków owsianych (osobiście zrobiłam to w termomixie, prawdopodobnie sprawdza się też młynek do kawy, można zastąpić mąką owianą) oraz
 starcia marchewki na tarce o drobnych oczkach.
Następnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do nich żółtka i delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy marchewkę, przyprawy i olej. Bakalie kroimy na drobne kawałeczki (dzięki temu znajdziesz je w każdym kawałku ciasta). Dodajemy je i miód do reszty.
Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Masa jest gotowa.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. ciasto pieczemy przez 50 min.
Smacznego 🙂
.ig-b- { display: inline-block; }
.ig-b- img { visibility: hidden; }
.ig-b-:hover { background-position: 0 -60px; } .ig-b-:active { background-position: 0 -120px; }
.ig-b-v-24 { width: 137px; height: 24px; background: url(//badges.instagram.com/static/images/ig-badge-view-sprite-24.png) no-repeat 0 0; }
@media only screen and (-webkit-min-device-pixel-ratio: 2), only screen and (min–moz-device-pixel-ratio: 2), only screen and (-o-min-device-pixel-ratio: 2 / 1), only screen and (min-device-pixel-ratio: 2), only screen and (min-resolution: 192dpi), only screen and (min-resolution: 2dppx) {
.ig-b-v-24 { background-image: url(//badges.instagram.com/static/images/ig-badge-view-sprite-24@2x.png); background-size: 160px 178px; } }
Instagram
  • Nie masz tak, że im więcej myślisz o kaloryczności porcji, wbiciem się w "makro" tym bardziej twoje myśli krążą wokół tego? To jest tak, że coś trenujesz czy odchudzasz się? Nie sądzisz, że to trochę męczące?

    meetaneed.tumblr.com

    • Powiem tak, liczenie makro weszło mi już w krew, mniej więcej wiem ile ma dany produkt, nie mam problemu z tym jak któregoś dnia nie będzie mi się "zgadzać". Zdrowe jedzenie w odpowiednich proporcjach jest dla mnie przyjemnością, dzięki temu nie mam żadnych problemów żołądkowych.
      Biegam + chodzę na siłownie, moim celem jest teraz wypracowanie nóg i wzmocnienie całego ciała. Jestem na lekkiej redukcji, ale mam nadzieję, że uda mi się przejść na utrzymanie jeszcze przed początkiem wakacji.
      Nie jest to dla mnie męczące, założe się że jakby było dawno bym to rzuciła. 🙂
      Najtrudniejsze jest zacząć potem jest to tylko przyjemne, kiedy widzisz zmiany swojego ciała, staje się jeszcze bardziej przyjemne 🙂

  • It's definitely something I can see myself wearing haha <3

  • I'm currently using this and really loving it 🙂

  • Uwielbiam ciasto marchewkowe, szczególnie z jakimś lekkim serkiem serkiem na górze 😉

  • Aneta Augustyn

    Często piekę ciasto marchewkowe, ale w wersji bez płatków owsianych. Muszę zatem wypróbować Twój przepis i porównać 🙂

    • Jest zupełnie bez mąki? Czy je czymś zastępujesz? 🙂

  • Aneta Augustyn

    Daję mąkę i jeśli piekę dla siebie jest to mąka bezglutenowa. Twoja wersja wydaje się być „lżejsza”. 🙂