Curry z kurczakiem

Written by martoszka

Przepis na curry z kurczakiem jest naprawdę prosty i też w miarę szybki w przygotowaniu. Jest jednym z moich ulubionych dań na obiad. Większość składników mam na codzień w domu, więc nie mając pomysłu na coś innego najczęściej powstaje właśnie to. Od powrotum z  Tajlandii eksperymentowałam i próbowałam ulepszyć je, bo nie było takie jakie zapamiętałam stamtąd. Udało się- okazało się, że brakującym składnikiem były liście kafiru, które dodały mu „tajskiego” smaku i danie jest znacznie bardziej wyraźiste. Zwykle staram się nie jeść codziennie tego samego, ale curry nam tak zasmakowało, że po odkryciu brakującego składnika, od dwóch dni jemy tylko je (mam nadzieję, że to świadczym, jak dobre jest to danie). Liście limonki kupiłam na tygodniu azjatyckim w Lidlu, ale na codzień można są dostępne na dziale z kuchnią azjatycka w hipermaketach, bądź w kuchniach świata.

Ostrość pasty i przyprawy curry łagodzi mleczko kokosowe, które też nadaje daniu dodatkowo przyjemnej i lekko gęstej konsystencji. Nie ma ono tylko walorów smakowych, jest też uzupełnieniem zdrowych tłuszczy.

curry z kurczakiem

Curry z kurczakiem dla mnie jest jednym z tych dań, które mogłabym jeść codziennie, zmieniając tak naprawdę nie wiele, jeśli chodzi o składniki, a tak wiele jeśli chodzi o smak. Wystarczy paprykę zastąpić brokułem, albo dodać ulubioną mieszankę warzyw, aby danie choć jest to samo to było inne w smaku. Jeśli mamy dostęp do pędów bambusa – też świetnie z dodatkiem grzybów i cukinii. Polecam pod tym wzgledem kombinować i znaleść swoje ulubione połączenia.

Przepis jest na danie dla dwóch osób (albo dla jednej na dwa dni 😉 )

curry z kurczakiem

Przygotowanie curry z kurczakiem :

1. Kurczaka kroimy w kostkę.
2. Przeciskamy czosnek przez praskę i imbir trzemy na drobnej tarce.
3.  Rozgrzewamy wok, bądź głębszą patelnię z olejem kokosowym i dodajemy na nią czosnek oraz imbir. Podsmażamy przez ok. 30 sek, aby się nie przypalił
4. Dodajemy kurczaka na patelnie i smażymy, aż się zarumieni.
5. W między czasie kroimy cukinię, brokuły i pieczarki. Marchew możemy pokroić w drobne paski, bądź „obrać” julienne.
6. Jak kurczak się zarumieni dodajemy warzywa i dusimy przez 3-5 min, aż się zbanszują (a pieczarki będą miękkie)
7. W miseczce mieszamy przyprawę curry, pastę curry, ostrą paprykę i sos sojowy, dodajemy do tego mleczko kokosowe. Mieszamy aż masa będzie jednorodna.
8. Sos dodajemy do woka i dodajemy liście kafiru, mieszamy tak aby liście były pokryte sosem.
9. Zmniejszamy palnik i całość dusimy przez 10-15 min – w tym czasie najlepiej ugotować ryż, który jest dodatkiem do dania. Czas jest ważny, aby wydobyć wszystkie aromaty dania.
10. Na talerz przekładamy ryż i curry – smacznego!

Chcesz być ze mną na bieżąco? Poznawać wszystkie przepisy zanim pojawia się na blogu ? Masz ochotę na codzienną dawke motywacji ? Dołącz od mojej grupy już dziś i ciesz się wszystkim jako pierwszy z dużą dawką motywacji i zdrowego podejścia do życia 🙂

dołącz do mojej grupy