czekoladowo – orzechowe batony proteinowe

Written by martoszka

Czekoladowo – orzechowe batony proteinowe u mnie idealnie sprawdzają się na przekąskę na uczelnie. Są mega proste w przygotowaniu, a zarazem na spokojnie wytrzymają kilka dni w lodówce. Możecie je przygotować przez weekend i zabierać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnie! Jest to jeden z tych przepisów, gdzie nie da się zastąpić odżywki białkowej. To właśnie jej zawdzięcza ich smak oraz skład. Odżywkę znajdziecie w każdym sportowym sklepie, ja polecam SportDefinition, ma wyrazisty smak, dobrze się rozpuszcza i jest naprawdę w dobrej cenie.czekoladowo - orzechowe batony proteinowe sportdefinition

Składniki na czekoladowo – orzechowe batony proteinowe:

150g płatków osianych
30g siemienia lnianego
55g odżywki białkowej (ja użyłam SportDefinition)
10g kakao
60g masła orzechowego (ja użyłam SportDefinition)
50ml wody
5g syropu z agawy (jeśli wolisz słodkie)
garść orzechów

Jeden baton to 138 kcal, czyli B8,6 |T 6,5 | W 11,3

Jak przygotować czekoladowo – orzechowe batony proteinowe ?

  1. Płatki owsiane i siemię lniane mielimy na mąkę.
  2. Dodajemy odżywkę białkową i kakao.
  3. Do suchej masy dolewamy wody i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
  4. Do niej dodajemy masła orzechowego (opcjonalnie syrop z agawy) i mieszamy.
  5. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny.
  6. Keksówkę owijam folia spożywczą, przekładamy masę do formy i wbijamy w masę orzechy.
  7. Zawijamy i obracamy , aby batony były płaskie z obu stron.
  8. Wkładamy do lodówki na 5h. Po tym czym kroimy i smacznego 🙂

czekoladowo - orzechowe batony proteinowe sportdefinition

Chcesz być ze mną na bieżąco? Masz ochotę na codzienną dawke motywacji ? Polub mój fanpage na facebooku i nie przegap, ani jednego wpisu 🙂