Domowy budyń waniliowy

Written by martoszka

Przepis na domowy budyń waniliowy jest mega prosty i wymaga jedynie trzech składników – jednego głównego, czyli mąki ziemniaczanej.  Sama kocham jego konsytencję i czym jest gęstszy tym dla mnie jest lepszy. Od dziecka jest to jeden z moich ulubionych deserów. Zawsze sięgałam po gotowy ze sklepu, któregoś razu spojrzałam na skład i spróbowałam zrobić sama. Domowy budyń waniliowy wygrywa nad „sklepowym” budyniem brakiem barwników i konserwantów. Kolor, który ma jest mleczny i daleko odbiega temu, który znamy z gotowych proszków.

domowy budyń waniliowy

Składniki na domowy budyń:

30g mąki ziemniaczanej
400ml mleka bezlaktozy (można użyć roślinnego)
10g ksylitolu
3 krople aromatu waniliowego
dodatki: banan, borówki, starta gorzka czekolada

domowy budyń waniliowy

Jak przygotować domowy budyń waniliowy?

  1. Połowę mleka gotujemy w garnuszku z dodatkiem ksylitolu
  2. Do szklanki przelewamy pozostałe mleko i mieszamy z mąką ziemniaczaną i aromatem, aż całość będzie jednolita
  3. Po zagotowaniu się mleka dodajemy naszą mieszankę i intensywnie mieszamy (aby uniknąć grudek) do momentu zagotowania.
  4. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i po chwili odczekania układamy na nim ulubione dodatki

domowy budyń waniliowy

Chcesz być ze mną na bieżąco? Poznawać wszystkie przepisy zanim pojawia się na blogu ? Masz ochotę na codzienną dawke motywacji nie tylko do zdrowego jedzenia  Dołącz do mojej grupy już dziś i ciesz się wszystkim jako pierwszy z dużą dawką motywacji do robienia fajnych rzeczy i zdrowego podejścia do życia 🙂
Kliknij w zdjęcie i dołącz do mojej grupy!