Fit Brownie fasolowe

Written by martoszka
Będąc na diecie często mamy ochotę na coś słodkiego. – rozwiązaniem jest fit brownie fasolowe
Staramy się zastąpić ją ryżem czy owsianką na słodko, ale są chwile kiedy pragniemy po prostu ciasto, co wtedy ? Jest na to sposób ! Mega proste, ciasto czekoladowe. Potrzebujemy na nie jednie godzinę – 20 min pracy + 45 min pieczenia, po której mamy naszą słodycz.
Pierwszy raz zdecydowałam się na użycie fasoli. Bałam się, że jej smak przebije. Fasole zjem tylko w formie fit brownie fasolowe go. Kakao totalnie zabiło jej smak. Jeśli nie jesteś fanem fasoli, przepis też jest dla Ciebie.

Co potrzebujemy ? 

puszka fasoli czerwonej (ok.200g)
dojrzały banan (ok.150g)
2 jajka
2 łyżki kakao (20g)
50g gorzkiej czekolady (ja użyłam 70%)
20g żurawiny (możesz zastąpić daktylami/morelami)
łyżeczka sody oczyszczonej
jeśli wolisz słodkie (dodaj 2 łyżki miodu/ łyżeczkę stewi)

Krok po kroku : 

Piekarnik nastawiamy na 180 st.,
fasole płuczemy i zostawiamy na chwile na sitku aby pozbyć się nadmiaru wody,
w między czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Fasolę, żurawinę, banana wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na jednolitą masę, dodajemy jajka, kakao, sodę oczyszczoną i rozpuszczoną czekoladę, całość znowu blendujemy.
Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 45 min w piekarniku.
Najlepiej smakuje podane z owocami 🙂

 

całe ciasto to ok. 560 g zawiera 911 kcal
B 36 | T 37 | W 99