Niebieskie pancakes

Written by martoszka

Uwielbiam pancakes w każdej formie, niebieskie pancakes wyszły przez eksperyment. Bazowałam na przepisie na proteinowe pancakes (przepis). Pierwszy raz robiłam je rano i nie chciałam używać blendera wiec zamiast płatków owsianych użyłam maki ryżowej. A po chwili zorientowałam się, że nie mam świeżych owoców … Chciałam zrobić bez nich, ale okazało się że w mam mrożone owoce leśne. Dodałam je do ciasta i nadały one im cudownego niebieskiego koloru. Macie ochotę przygotować naleśniki, które zrobią nie tylko smakowe a wizualne wrażenie, napewno jest to taki przepis. Dzieje się to dzięki naturalnym barwnikom, jakim jest porzeczka i jagody. Spróbujcie a napewno się w nich zakochacie! Ostatnio często pytacie czym można zastąpić odżywkę białkowa, jeśli się da – będę pisać o tym w przepisie.

Składniki na niebieskie pancakes

35g maki ryżowej
1 jajko
20g odżywki białkowej ja użyłam Sport Definition
(można zastąpić 15g maki + 5g cukru bądź innego słodzika)
2 łyżki mleka bądź wody
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
120g mrożonych owoców leśnych
5g oleju kokosowego (do smażenia)

Jak przygotować niebieskie pancakes

  1. Mąkę w jednej misce wymieszać z soda. W drugiej misce wymieszać jajko z woda. odżywkę rozmieszać w małej ilości wody.
  2. Do płynnych składników dodać suche i odżywkę. Do masy dodać mrożone owoce.
  3. Następnie rozgrzać olej na patelni i na niej rozłożyć małe porcje na pancakesy.
  4. Najlepiej smażyć krótko, wtedy są bardziej niebieskie (czym dłużej tym będą bardziej brązowe).
    Gotowe 🙂

Jedna porcja to ok. 318 kcal – 22B | 35W | 10T

Chcesz być ze mną na bieżąco? Poznawać wszystkie przepisy zanim pojawia się na blogu ? Masz ochotę na codzienną dawke motywacji ? Dołącz od mojej grupy już dziś i ciesz się wszystkim jako pierwszy z dużą dawką motywacji i zdrowego podejścia do życia 🙂  Kliknij w zdjęcie i dołącz do mojej grupy!

  • Fajne! Uwielbiam owoce leśne, też mam spory zapas zamrożonych 🙂 I tak, z dodatkiem sody będą niebieskie 😀 Ja zwykle dodaję je do kaszy lub płatków, które skrapiam cytryną lub octem, wtedy są zdecydowanie bardziej czerwone.

  • Wow, fajne urozmaicenie 🙂

  • Łodyżka Blog

    Niebieskich jeszcze nie jadłam 🙂

  • Kolor jest genialny, muszę zapamiętać ten patent 🙂

  • elka

    Ciekawe, ale pomysły. Brawo :-).

  • Joanna Baranowska

    Oryginalne kolory! Muszę pomyśleć nad wersją bez jajka 🙂

    • Jajko możesz zastąpić 7g zmielonego siemienia lninanego wymieszanego w 35ml wody. Odczekaj 5 min aż zgęstnieje i dodaj do masy zamiast jajka 🙂
      Sprawdza się idealnie w ciastach, naleśnikach itd 🙂

  • Świetny przepis. Chętnie z niego skorzystam. Też lubię takie kolorowe pankejki, a te niebieskie wyglądają przepysznie. 🙂