Orzechowy mug cake

Written by martoszka

Mug cake to ciasto z mikrofali, który przygotujecie w kilka minut.  Orzechowy mug cake sprawdzają się idealnie, jako dodatek do kawy, czy przekąskę, którą przygotuje każdy! Po przygotowaniu możecie przekroić na pół i zabrać ze sobą w pudełku do pracy/szkoły. Na blogu kilka miesięcy temu pojawił się pierwszy mug cake, w wersji białkowo – tłuszczowej. Dzisiejszy przepis nie zawiera odżywki białkowej, o co prosiliście. Składniki na niego zawsze znajdują się w mojej kuchni. Nawet jeśli „nie mam” nic w lodówce to tak i tak mam składniki na orzechowy mug cake 😉

Orzechowy mug cake

Składniki na orzechowy mug cake:

1 jajko
1 łyżeczki masła orzechowe (12g)
1 łyżeczka oleju kokosowego (5g)
25g płatków owsianych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25ml mleka bez laktozy (można zastąpić roślinnym)

Orzechowy mug cake

Jak przygotować orzechowy mug cake ?

  1. Do kubka wbić jajko i dodać masło orzechowe i olej kokosowy, dokładnie wymieszać.
  2. Dodać płatki owsiane, sodę oczyszczoną, mleko i wymieszać.
  3. Włożyć do mikrofali na 1min30sek i gotowe!

Cały mug cake to 290 kcal, czyli około B 13,5g| T 18g | W 18,5g

Orzechowy mug cake

Chcesz być na bieżąco? Masz ochotę na codzienną dawke motywacji i inne przepisy jak ten na zdrowy jabłecznik z budyniem ? Polub mój fanpage na facebooku i nie przegap, ani jednego wpisu 🙂

Jeśli przygotowałeś/aś jeden z moich przepisów, zrób zdjęcie i podeślij mi na hello@martoszka.pl,
chętnie udostępnie go na swoim facebooku 🙂