Pęczotto z kurczakiem i szparagami 

Written by martoszka

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, warto je wprowadzić do swojej diety są świetnym źródłem witamin i mikroelementów, a zarazem są super niskokaloryczne (18kcal/100g). Pęczotto z kurczakiem i  szparagami jest bardzo prostym i szybkim przepisem, który idealne sprawdza się w ciepłą pogodę. Nie wymaga ani dużej ilości czasu, ani nadmiernych zdolności kulinarnych. Danie sprawdzi się również idealnie do pudełka, jako lunch do pracy bądź szkoły. Poniżej znajdziecie krótką wskazówkę jak gotować szparagi, aby były idealne w smaku.

pęczotto z kurczakiem i szapragami

Składniki na pęczotto z kurczakiem i  szparagami

Porcja dla dwóch osób:
150g kaszypęczak
220g kurczaka
500g ugotowanych zielonych szparagów
15g masła
Szczypta tymianku
Sól, pieprz do smaku
20g parmezanu
500ml wrzątku

Jak ugotować zielone szparagi?

Zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy odłamać ich końcówkę (ok.1/3, ale szparag powinien ułamać się sam na odpowiedniej długości). Najlepiej gotować je na stojąco. Zwiąż szparagi nitką i wstaw do garna z gotującą się osoloną wodą z niewielką ilością cukru. Główki szparagów powinny być nad poziomem wody, są najdelikatniejsze i ugotują się na parze. Gotuj je około 7-9 min, do pęczotto z kurczakiem i szparagami lepiej gotować je krócej, aby były al dente. Dodasz je później do reszty składników i jeszcze chwilę podusisz. Będę wtedy idealne.

jak gotować szparagi

Jak przygotować pęczotto z kurczakiem i  szparagami

  1. Ugotować szparagi i pokroić je na kawałki.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kasze i przez minutę smażymy.
  3. Dodajemy kurczaka, przyprawy. Zalewamy wrzątkiem, aż kasza wsiąknie wodę, ok 20 min. Dodajemy szparagi.
  4. Dusimy całość przez ok.5 min.
  5. Przekładamy na talerz, doprawiamy parmezanem.

pęczotto z kurczakiem i szapragami

Jedna porcja to 420 kcal, czyli 33B | 44W | 12T

pęczotto z kurczakiem i szapragami

Chcesz być ze mną na bieżąco? Poznawać wszystkie przepisy zanim pojawia się na blogu ? Masz ochotę na codzienną dawke motywacji ? Dołącz od mojej grupy już dziś i ciesz się wszystkim jako pierwszy z dużą dawką motywacji i zdrowego podejścia do życia 🙂  Kliknij w zdjęcie i dołącz do mojej grupy!

  • Wspaniały przepis z którego na pewno skorzystam. Kilka dni temu pierwszy raz jadłem szparagi (tak, tak!) i się zakochałem 🙂

    • nie widzie się są pyszne!
      Daj znać jak smakowało 🙂

  • Okej, więc przepis jest na prawdę dobry i dzięki za wskazówki co do szparagów. Bo na pewno się przydadzą. Dam Ci znać jeśli wykorzystam przepis. Pozdrawiam

    • Super, czekam na info jak smakowało 🙂

  • Pyyyyychota!

  • Wygląda smacznie. Takie proste przepisy są super: smaczne i zdrowe!

    • Też takie lubie najbardziej, nie trzeba dużo się narobić za to można zjeść coś super 😀

  • Super przepis! 🙂 chyba zrpbię dzisiaj wersję z kaszaą jaglaną 🙂

  • Ostatnio robiłam pęczotto z innym wiosennym hitem – botwinką 😀 Ze szparagami też brzmi pysznie!

    • Chodzi za mną botwinka, ale nie znalazłam w sklepie na tyle ładnej abym miała ochotę ją kupić 😉

  • Wygląda na smaczne danie, wypróbuję:)

    • Super, daj mi znać jak smakowało 🙂

  • Monika Pazdej

    Lubię takie dania w wersji jednogarnkowej 🙂 Dlatego szparagów nie gotuję wcześniej tylko dodaję je na patelnię, najpierw łodyżki a na koniec główki żeby były chrupiące. Przypomniałaś mi i pęczaku który na pewno mam w domu – dzięki 🙂

  • Agnieszka Jarosz

    jako,że nie bardzo lubię spędzanie czasu w kuchni lubię przepisy na dania szybkie i pożywne. Ten się taki wydaje, na pewno w niedalekiej przyszłości go wypróbuję.

  • Uwielbiam kaszę pęczak! Ale ostatnio coś unikam mięsa i preferuję wegetariańskie potrawy. Ale bez kurczaka z pewnością też smaczne 🙂

    • Sądze, że bez kurczaka też będzie pyszne 🙂

  • Kupiłaś mnie już przepisem na tartaletki z budyniem, ale teraz to już wogóle <3
    Jestem mega fanką szaragów,a nie do końća umiem je przyrządzać w kuchni

    • Mega się cieszę, że tartaletki Ci smakowały!
      Znajdziesz kilka innych przepisów bez szparagów 😉

  • Bardzo ciekawa propozycja na szparagi 🙂