Śniadania vol.2 – pancakes’y bez jajek

Written by martoszka

Dzisiaj po długiej przerwie –  wracam !  Strona w nowej odsłonie, bardziej przejrzysta od poprzedniej. Obiecuje, że teraz będzie dużo bardziej systematycznie – dużo przepisów, vlogów (z podróży i nie tylko) i pozytywnej energii.
Swój powrót zaakcentuje bezjajecznymi pancake’ami, które od niedawna (prawie) codziennie pojawiają się na moim snapie. Czym jest to spowodowane ? Dla mnie śniadanie bez jajek tak naprawdę nie jest śniadaniem,
uwielbiam je w każdej postaci, a zarazem są dla mnie bardzo sycące (i smaczne).
Alergia spowodowała, że mój chłopak nie może sobie na nie pozwolić. Uwielbia naleśniki, a tym bardziej pancakes, szukając trochę w internecie znalazłam trochę przepisów czym można zastąpić jajko w cieście i udało się ! Są równie smaczne, jak te „jajeczne”, jeśli nie wierzycie spróbujcie sami !

Processed with VSCO with hb1 preset

Składniki :
120 g mąki (ryżowa/ jaglana/pełnoziarnista) ja korzystałam z ryżowej
300 ml mleka (ja użyłam sojowego)
10g nasion chia
1dojrzały banan (ok. 150g)
10g (1 łyżka) oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka kakao
3 krople aromatu waniliowego

Polewa orzechowa (dobra nie tylko do naleśników) :
20g masła orzechowego (>przepis na domowe masło orzechowe<)
ok. 80 ml mleka (najlepiej roślinnego)
Do miseczki przełożyć porcję masła orzechowego
i dolewać mleka do uzyskania lekko kleistej konsystencji.

Processed with VSCO with hb1 preset

Co dalej ? 
Warto przygotować ciasto wieczorem, jeśli chcesz je zjeść na śniadanie, wtedy są bardziej puszyste.
Do miski wlać olej, mleko, nasiona chia i aromat – dokładnie wymieszać.
Rozgnieść banana widelcem na papkę i dodać do mokrych składników.
W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki, po wymieszaniu dodaj je do mokrych.
Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Ciasto w lodówce zgęstnieje, przed smażeniem dodać trochę mleka, aby ciasto było lżejszej konsystencji, ale nadal powinno zostać gęste.
Najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.

Processed with VSCO with hb1 preset

Naleśniki podaj z polewą orzechową, bądź ulubionymi owocami,
lub z czym chcesz 🙂

Smacznego ! 

  • Naleśniki wyglądają po prostu świetnie 🙂

    • martoszka

      a jak smakują 😉

  • Takiego przepisu potrzebowałam, zawsze mi wmawiano że bez mleka i jajek nie da się zrobić naleśników czy ciast, a jednak jak widać – da się 🙂

    • martoszka

      Super, że znalazłaś u mnie tego czego szukałaś !

  • Wygląda przepysznie, chyba się skuszę na takie niedługo 😀

    • martoszka

      Polecam, bo warto 😉

  • Hym, a wyjdą bez chia i z normalną mąką?

    • martoszka

      bez chia wydaje mi się że nie wyjdą, ale możesz zastąpić siemieniem lnianym!
      Ze zwykłą mąką powinny smakować równie dobrze 🙂

  • Już wiem co zrobię dziś na śniadanko <3

    • martoszka

      Mam nadzieje, że smakowały 🙂

  • Zapowiada się pysznie! Uwielbiam chia i dodaje je do prawie wszystkiego! 😀
    Pozdrawiam

    • martoszka

      Polecam spróbować też w tej wersji 🙂

  • świetny przepis, jutro koniecznie wypróbuję

    • martoszka

      Daj znać jak smakowały !

  • Uwielbiam zdrowe placki i naleśniki, bez jajek i bez pszennej mąki są jeszcze lepsze 🙂

    • martoszka

      Polecam spróbować w mojego przepisu 😉

  • Ja też nie mogę się obejść bez jajek na śniadanie i jeszcze nie dawno też miałam fazę na naleśniki ; D nie sądziłam, że da się je zrobić bez jajek! ciekawa sprawa 🙂

    • martoszka

      jajeczne śniadania są najlepsze 😀
      Polecam spróbować w tej wersji, ręcze że będą smakować 🙂

  • Bardzo lubię takie śniadaniowe propozycje. To zdecydowanie moje klimaty! 🙂

  • skibb

    Jake one powinny być w środku? Mam wrażenie, że moje były trochę surowe.

    • One mają trochę taką konsystencję, ale naprawdę są smaczne 🙂

  • Nic dodać nic ująć! Kocham takie śniadanka 🙂