Szybki obiad z piekarnika w żaroodpornym naczyniu obiadowym

Written by martoszka

Większość moich obiadów gotuje do pudełek i jadam je w pracy bądź poza domem. Ten przepis sprawdzi się idealnie do pudełka, ale nie tylko! Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie posiłków, a zależy Ci, aby były zdrowe
i kolorowe – idealnie sprawdzi się do tego piekarnik i naczynia żaroodporne. Świetnie sprawdzają się, aby przygotować duszone warzywa, mięsa, zapiekanki warzywne czy makaronowe. Żaroodporne naczynia obiadowe pozwalają na upieczenie produktów bez dodatku tłuszczu.  Lubię je również, bo redukują ilość naczyń do zmywania po obiedzie.

Naczynia żaroodporne nie są drogie i warto mieć je w kuchni. Pozwalają na przygotowanie szybkich dań na obiad
i nie tylko. Perfekcyjnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy. Łatwo w nich przygotować dania dla większej liczy osób i efektywnie wyglądają na stole. Naczynia żaroodporne w szerokiej ofercie dostępne są w bokono.pl.
żaroodporne naczynia

Składniki na szybki obiad z piekarnika

2 bataty (ok. 600g)
1 cukinia
1 papryka
300 g pieczarek
2 piersi z kurczaka
przyprawy do doprawienia:
warzyw: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz
kurczaka: oregano, bazylia, rozmaryn, słodka papryka, sól, pieprz,
batatów: cynamon, słodka papryka
2 łyżki oliwy z oliwek

żaroodporne naczynia obiadowe

 

Jak przygotować szybki obiad z piekarnia?

Danie nie wymaga żadnych umiejętności w kuchni,  a jego przygotowanie możemy podzielić na dwa etapy: obranie
i pokrojenie składników oraz czekanie (aż wszystko się upiecze w piekarniku). Zacznij od pokrojenia warzyw w grubą kostkę:  cukinii, papryki. Następnie obierz pieczarki i przekrój je na połówki. Jeśli masz małe pieczarki – użyj całych. Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia obiadowego i dopraw przyprawami oraz wymieszaj. Ja bataty zwykle kroje w paski, dzięki temu przypominają frytki. Również możesz pokroić je na talarki, albo w inny kształt, zależnie jak lubisz. Pamiętaj jednak, że czym są mniejsze kawałki ziemniaki szybciej się upieką. Podziel je na dwie części
i dopraw jedną część cynamonem, a drugą słodką papryką i skrop je oliwą. Całość wymieszaj. Teraz rozłóż je na metalowej blaszce (aby ułatwić sobie mycie, lepiej przykryć ją srebrną folią).

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw go przyprawami. Przełóż go do naczynia żaroodpornego (możesz wymieszać go z warzywami, albo podzielić naczynie na dwie części – z jednej strony warzywa, z drugiej mięso).  Nastaw piekarnik na 180 stopni. Ja włączam z termoobiegiem. Jednak wtedy warto zaglądać, co jakiś czas, aby danie się nie spaliło. Całość pieczemy przez 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków, na które pokroisz ziemniaki. Jeśli są miękkie i lekko przypieczone, znaczy, że są gotowe. Całość wyjmujemy, szybki obiad z piekarnika jest gotowy!

naczynia żaroodporne bokono

Bataty są świetnym zamiennikiem dla zwykłych ziemniaków, czy dla ryżu, który zwykle pojawia się w moich posiłkach. Są źródłem węglowodanów. Warto je doprawić cynamonem, choć wydaje się to słodki dodatek – to nic bardziej mylnego! Idealnie podkreśla ich smak. Kurczak duszony z warzywami, jest delikatny i soczysty. Jest źródłem białka posiada 21g/ 100g, oraz niewielką zawartość tłuszczu (4g/100g). Warzywa są źródłem witamin oraz mają niewiele kalorii, których ja nie wliczam do bilansu kalorycznego. Dodają posiłkom smaku oraz objętości. Bataty skrapiam oliwą, aby się nie przykleiły do folii aluminiowej, a zarazem jest to jedno z moich ulubionych źródeł tłuszczy nienasyconych.  Jest to idealnie zbilansowany posiłek, który zawiera wszystkie właściwości odżywcze.

Całe danie to 2 porcje. 1 porcja zawiera 498 kcal, czyli 37 B | 60W | 12T

Chcesz być na bieżąco? Masz ochotę na codzienną dawkę motywacji i inne przepisy jak ten szybki obiad z piekarnika ?
Polub mój fanpage na facebooku i nie przegap, ani jednego wpisu 🙂