Tarta budyniowa na daktylowo-słonecznikowym spodzie

Written by martoszka

Tarta Budyniowa

Przepis na mega prostą, a do tego mega smaczną zdrową tartę budyniową na daktylowo-słonecznikowym spodzie. Na diecie przeważnie rezygnujemy ze wszystkich słodkości i innych rzeczy, które wcześniej jedliśmy na codzień. Zaczynamy się katować jedząc produkty z bardzo wąskiej grupy, ale czy to jest rozwiązanie ? Osobiście uważam, że bardzo wąska grupa produktów nie sprzyja traceniu na wadze. Po krótkim czasie tracimy chęci i „rzucamy się na słodkie”.

tarta budyniowa na daktylowo-słonecznikowym spodzie

Moim sposobem na trzymanie się diety, była walka z monotonią i wymyślanie zdrowych odpowiedników, tego co jadłam wcześniej. Dzisiaj przedstawię Wam jeden z moich ulubieńców. Odpowiednik dla sklepowej tarty na kruchym spodzie z budyniową masą i świeżymi owocami na wierzchu. Mój zamiennik to tarta na daktylowo-słonecznikowym spodzie z masą butyniowową z dodatkiem twarogu.

Nie potrzebujemy przy nim piekarnika, jedynie blender i 30 min (bo tyle wystarczy, aby stworzyć to cudo), oraz noc leżakowania w lodówce, aby wszystko idealnie się ścięło.

tarta budyniowa na zdrowym spodzie

Tarta budyniowa na daktylowo-słonecznikowym spodzie

Spód:

150g daktyli (namoczonych przez min 15min we wrzątku)
150g słonecznika

Blendujemy słonecznik, do momentu uzyskania grudek wielości kaszy jaglanej. Do dajemy daktyle (odsączone) i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. (może to chwile potrwać). Masę rozkładamy na blaszce, ja użyłam 26cm sylikonowej dużo łatwiej się wyciąga. Spód chowamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy budyniowej.

Masa:

2 opakowania budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
600 ml mleka (takiego jakie lubisz)
1 łyżeczka stewi
100g chudego twarogu
1,5 lyżki żelatyny / 1 łyżeczka agaru
50ml wody
ulubione owoce do ułożenia na górze

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając dodatkowo łyżkę mąki ziemniaczanej, lecz z mniejszą ilością mleka (600 ml na dwa budynie). Budyń słodzimy stewią.
Przekładamy budyń do miski pozwalamy mu lekko ostygnąć.  W między czasie widelcem rozdrabniamy twaróg i dodajemy go do budyniu. Wyciągamy spód z zamrażalnika i masę rozkładamy na nim. W między czasie przygotowujemy galaretkę, nie wielka ilość przyda nam się do pokrycia wierzchu, aby owoce nie wyschły. Chowamy całość na 20 min do lodówki. Po tym jak masa bardziej się zetnie układamy na niej owoce i polewamy zastygniętą galaretką. Całość ponownie chowamy do lodówki, kolejnego dnia mamy przepyszne, zdrowe ciasto 🙂

Dajcie znać jak Wam smakowało!
Jeśli chcecie poznawać wszystkie przepisy zanim pojawią się na blogu, a do być ze mną na bieżąco, dołącz do mojej grupy!

martoszka group

  • Musi byc pyszna i zdrowa. ja ostatni patetowałam budyń z kaszy jaglanej, jest mega prosty a pewnie zdrowszy od zwykłego. Kupuję płatki jaglane, rozgotowyję z malkiem i blenduję. Wychodzi idealnie gładka masa. Można dac dowolne dotaki, np wanilię, zamiast cukru miód lub ksylitol.

    • też próbowałam, osobiście uwielbiam konsystencje „zwykłego” budyniu dla tego od czasu do czasu pojawia się u mnie, dla mnie jaglany jest bardziej musem niż budyniem 🙂

  • Ta z borówkami skradła moje serce! 🙂