Twarogowe pancakes

Written by martoszka

Uwielbiam pancakes na różne sposoby, na blogu znajdziecie  przepis na inne ich wersje. Pancakes z odżywką białkową  zwykle jem po treningu, pora na białkowo-tłuszczowe, czyli twarogowe pancakes – idealne na śniadanie, jeśli unikacie przy nim węglowodanów. Wystarczą tylko 4 składniki i olej do smażenia (ja najbardziej lubię kokosowy, ale można użyć innego). Nie przepadam za nabiałem, ale  w pancakesach nadaje on jedynie konsystencję, więc będą one idealne, nawet jeśli przepadasz na nabiałem. Świetnym dodatkiem do pancakes zawsze była dla mnie nutella, od czasu kiedy zwracam uwagę na skład zastąpiłam ją kremem choconutto, który nie zawiera cukru i oleju palmowego do tego smakuje identycznie!

Składniki na twarogowe pancakes :

1/2 kostka twarogu
1 jajko
15g mąki kokosowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
5g słodziku
Dodatki:
1 łyżeczka Choconutto (zdrowy krem czekoladowo-orzeczowy od SportDefinion)

twarogowe pancakes

Jak przygotować twarogowe pancakes :

Zblenduj wszystkie składniki. Jeśli nie masz blendera, twaróg rozgnieć widelcem, dodaj do niego mąkę i słodzik. Całość wymieszaj i dodaj cynamon i jajko, całość ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy łyżka gęsta masę, forując pancakesy. Jak masa stężeje obracamy na druga stronę.

twarogowe pancakes

porcja to 306kcal to 33B | 17T | 10W

Chcesz być ze mną na bieżąco? Poznawać wszystkie przepisy zanim pojawia się na blogu ? Masz ochotę na codzienną dawke motywacji nie tylko do zdrowego jedzenia  Dołącz do mojej grupy już dziś i ciesz się wszystkim jako pierwszy z dużą dawką motywacji do robienia fajnych rzeczy i zdrowego podejścia do życia 🙂
Kliknij w zdjęcie i dołącz do mojej grupy!

  • Ania Wesołowska

    Ja wręcz przeciwnie – unikam ostatnio oleju kokosowego i czuję się z tym świetnie, nie stosuje też słodzików… Myślę jednak, że modyfikując przepis tylko w tych dwóch punktach wyjdzie tak samo pysznie, świetny przepis! 😉

  • Uwielbiam takie różne pancakesy. U mnie najczęściej jednak w wersji nie tylko bezglutenowej ale i bez nabiału 🙂

  • natasza c

    placki uwielbiam w przeróżnej postaci: bananowe, twarogowe…mogłaybym je jeść każdego dnia 🙂