Zdrowy chlebek dyniowy

Written by martoszka

Zdrowy chlebek dyniowy to wariacja na temat mojej ulubionej dyni (w sezonie mogłabym ją jeść bez przerwy!). Pierwszy przepis z dynią pojawił się z poście zeszłej jesieni, w wersji na słono tutaj. Pęczotto z dynią pokochała moja rodzina, jak i Wy. Mam nadzieję, że zdrowy chlebek dyniowy również przypadnie Wam do gustu. Jest idealnie wilgotny, delikatnie słodki i z cynamonową nutą. Przygotowuje się go w nie całe 20 min (jeśli masz gotowe puree).

Jak przygotować pure z dyni?

Przekrój dynię na pół, wydrąż środek. Pokrój dynię na kawałki i ułóż na blaszce (nie obieraj dyni ze skórki). Piecz przez ok. 40 min w 180 st. C. Poczekaj aż dynia ostygnie, obierz ze skórki. Obraną dynię zblenduj i gotowe!

zdrowy chlebek dyniowy

Składniki na zdrowy chlebek dyniowy

300g zblendowanej dyni
2 jajka
30ml oleju (ja użyłam z orzechów włoskich)
30g ksylitolu
100g bardzo dojrzałego banana (średniej wielkości)
240g mąki (ja użyłam 80g jaglanej, 80g pełnoziarnistej, 80g owsianej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka pestek dyni

Krok po kroku jak przygotować zdrowy chlebek dyniowy :

  1. Puree zblendowac z bananem, jajkami i olejem.
  2. Osobno wymieszać wszystkie suche składniki (oprócz pestek dyni).
  3. Dodać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto przedłożyć do keksówki i posypać pestkami dyni.
  5. Nastawić piekarnik na 180 st.C i piec przez ok. 50-60min

zdrowy chlebek dyniowy

Chcesz być na bieżąco? Masz ochotę na codzienną dawke motywacji ?
Polub mój fanpage na facebooku i nie przegap, ani jednego wpisu 🙂

Jeśli przygotowałeś/aś jeden z moich przepisów, zrób zdjęcie i podeślij mi na hello@martoszka.pl, chętnie udostępnie go na swoim facebooku 🙂