Zdrowy kopiec kreta

Written by martoszka

Zdrowa tarta czekoladowo-kokosowa bez pieczenia w smaku przypomina „zdrowy kopiec kreta”, bo w znacznie lżejszej wersji. Idealnie sprawdzi się, jako lekki deser w ciepłe dni. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego nie wymaga pieczenia. Spód o lekko słodkim smaku, dzięki herbatnikom maślanym z linii Bio Village z E.Leclerc. Maślane i chrupkie, a zarazem delikatne – idealnie sprawdziły się do spodu, który po kilku godzinach w lodówce był już gotowy. Jeśli chcecie przygotować tarte na „kruchym” spodzie przy niewielkiej ilości czasu – ten przepis sprawdzi się idealnie. Do masy dodałam miarkę białka that’s the whey o smaku toffi-wanilia. Pozwoliło to na lekko karmelowy posmak i słodycz również w kokosowym kremie.

zdrowy kopiec kreta

Tarta czekoladowo-kokosowa bez pieczenia, zdrowy kopiec kreta – wskazówki:

składniki na kruchy spód:
150g herbatników maślanych (ja użyłam Bio Village z E.Leclerc)
30g czekolady gorzkiej min.75% kakao
40g oleju kokosowego

składniki na masę kokosową: 
100ml gęstej części mleczka kokosowego
400ml wody
40g chia
30g białka (ja użyłam toffi-wanilia SportDefinition)
+ 200g banana pod masę, jako dodatek

 

zdrowy kopiec kreta

Tarta czekoladowo-kokosowa bez pieczenia – zdrowy kopiec kreta, jak przygotować

  1. Herbatniki wkładamy do woreczka i rozdrabniamy na proszek, w mikrofali roztapiamy czekoladę.
  2. Herbatniki wkładamy do miski, dodajemy czekoladę oraz olej kokosowy. Całość mieszamy na jednolitą masę.
  3. Masę wykładamy na formę (najlepiej użyć sylikonowej, choć w metalowej też wyjdzie) i ubijamy, tak aby pokryła cały spód formy.  Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  4. W shakerze, bądź w wysokim naczyniu mieszamy gęstą cześć mleczka kokosowego, wodę i odżywkę białkową. Dokładnie mieszamy, a następnie na minimum godzinę chowamy do lodówki.
  5. Kroimy banana, a następnie wyciągamy spód z lodówki i układamy na nim banana, tak aby pokryć cały spód. Następnie energicznie mieszamy jeszcze raz masę i przelewamy ją bardzo delikatnie na spód pokryty bananem.
  6. Całość wkładamy do lodówki na noc, bądź na minimum 5-6h. Tarta jest gotowa! Smacznego.

zdrowy kopiec kreta

Czemu decyduje się na bio?

Ostatnio eksperymentuje z różnymi rodzajami produktów, szukając nowych smaków, a zarazem najwyższej jakości. Wybierając produkty Bio Village, jestem pewna skąd pochodzą produkt, a zarazem są wytwarzane naturalnymi metodami. Wszystkie składniki, które są ważne np. w herbatnikach pochodzą z ekologicznych hodowli. Zawierają również certyfikaty, które potwierdzają ich pochodzenie.

zdrowy kopiec kreta

Chcesz być ze mną na bieżąco? Poznawać wszystkie przepisy zanim pojawia się na blogu ? Masz ochotę na codzienną dawke motywacji nie tylko do zdrowego jedzenia  Dołącz do mojej grupy już dziś i ciesz się wszystkim jako pierwszy z dużą dawką motywacji do robienia fajnych rzeczy i zdrowego podejścia do życia 🙂
Kliknij w zdjęcie i dołącz do mojej grupy! 

  • Spody na herbatnikach są genialne 🙂 chwila nieuwagi i już gotowe 🙂 Nigdy nie dodawałam czekolady, więc czuję się zainspirowana i zachęcona do wypróbowania wersji czekoladowej 🙂

  • Nigdy nie robiłam ciasta ze spodem z herbatników bez pieczenia. Wydaje się fajnym rozwiązaniem do różnych słodkich wariacji 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂

  • Dominika Natalia Dawidowska

    zazwyczaj szałwię hiszpańską wykorzystuje do puddingów, nie wpadłam na to żeby zrobić na jej podstawie ciasto. Genialne!

  • Objadałabym się, zajadałabym się ze smakiem… Sycąca i taka prosta w przygotowaniu. Super przepis. Pozdrawiam serdecznie Beata

  • Katarzyna Żuk

    Ciekawy przepis. Prosty i łatwy do zrobienia, zastanawiam się jak smakuje? Co przeważa w smaku kokos czy czekolada?